Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak her hâlde, esnek ve sessiz bir mimarida olmalı, körpe bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak huzurıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en özen etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bâtınime amade kalmak bâtınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında bâtınilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince gayet onat ve bâtınilebilir en harika bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken farklı bir insan bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir paha olduğunu ve asla bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem nüansı arasında gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en bol paha bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus yaklaşık 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin belli bir mevsim içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca lüks suhunet bileğişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri uydurmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en bol seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.